Flowers

Η ΦΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Α - Ω

Icon_nature_small

Θ

 • Nature_thumb__

  Θυμάρι

  Ή αλλιώς Θύμος ο κοινός. Το Θυμάρι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αλλά και δημοφιλή αρωματικά φυτά. Όμως, αν και η μυρωδιά του μας συντροφεύει συχνά στις εκδρομές, ελάχιστοι από μας γνωρίζουμε τις πολύτιμες ιδιότητές του.

  Θεραπευτικές Ιδιότητες

  Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού έχει αρωματικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, οφείλονται στη θυμόλη, η οποία έχει ισχυρή αντισηπτική δράση.

  Οι ευεργετικές ιδιότητές του δυναμώνουν την καρδιά, και τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Ανεβάζει την χαμηλή αρτηριακή πίεση αλλά βοηθάει και στα προβλήματα της ορθοστατικής υπότασης.

  Λόγω της διουρητικής δράσης του, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οιδημάτων που δημιουργούνται από κατακράτηση υγρών, ένα πρόβλημα συχνό, ιδίως στις γυναίκες. Επίσης, βοηθάει στις περιπτώσεις της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας.

  Πειράματα έχουν αποδείξει τις βακτηριοκτόνες ιδιότητές του σε μικρόβια αλλά και βακίλους.

  Η αντιμυκητιακή δράση του το κατατάσσει στα αιθέρια έλαια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των υφών των μυκήτων και το καθιστά ιδανικό για την καταπολέμηση των στοματικών άφθων και των μολύνσεων του κόλπου που οφείλονται στη δράση του μύκητα Monilia ή Candida Albicans.

  Όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει από τις λοιμώξεις του θώρακα, τις διαταραχές της χρόνιας βρογχίτιδας, το βήχα, το εμφύσημα και το άσθμα, και δρα κατά της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας, της ιγμορίτιδας και του κοκίτη.

  Ως ισχυρότατο αντισηπτικό, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση της παραγωγής  λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και τις μολυσματικές ασθένειες και περιορίζει σημαντικά τις δυσάρεστες συνέπειες σε περιπτώσεις δερματίτιδας, ακμής, εκζεμάτων, πληγών, τριχόπτωσης αλλά και δαγκωμάτων από έντομα.

  Χάρη στην ικανότητά του να προκαλεί έντονη εφίδρωση, λειτουργεί ως αντιπυρετικό και, συνεπώς, συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα καθώς και στην πτώση του πυρετού.

  Οι θεραπευτικές του ιδιότητες, δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Επεκτείνονται τόσο στο ουροποιητικό όσο και στο πεπτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ουροποιητικό, το αιθέριο έλαιο του θυμαριού δρα ως τονωτικό και ανακουφίζει το ευερέθιστο έντερο αλλά και τα συμπτώματα της κυστίτιδας.

  Ως τονωτικό δρα επίσης και για το πεπτικό σύστημα, καθώς η ιδιότητά του ως αντιδιαρροϊκού ανακουφίζει σε περιπτώσεις τυμπανισμού αλλά και αργής πέψης.

  Επιπρόσθετα, δρα ευεργετικά τόσο στο σκελετικό όσο και στο μυϊκό σύστημα, καθώς, ως θερμαντικό, καταπραΰνει τους πόνους στις αρθρίτιδες και τους ρευματισμούς αλλά και τους μυϊκούς πόνους. Επιπλέον είναι εξαιρετικό σε περιπτώσεις πονόδοντου.

  Όσον αφορά τις γυναίκες, βοηθάει στη ρύθμιση της εμμήνου ροής αλλά και σε περιπτώσεις αφύσικης διακοπής της, δηλαδή τόσο στη λευκόρροια όσο και στην αμηνόρροια.

  Εκτός από το σώμα, τονώνει και το πνεύμα, αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια. Η δράση του είναι πολύτιμη στην αντιμετώπιση σωματικής και πνευματικής κούρασης, της αϋπνίας, του άγχους, των νευρασθενειών και της κατάθλιψης.

  Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι οι λαϊκοί θεραπευτές πιστεύουν ότι το άγριο θυμάρι μπορεί να βοηθήσει ακόμα κι ένα αλκοολικό άτομο να κόψει το ποτό καθώς προκαλεί εμετό, διάρροια, έντονη εφίδρωση, δίψα αλλά και αποστροφή προς το αλκοόλ. Στη φαρμακοποιία, μάλιστα, αποτελεί βασικό συστατικό για σιρόπια για την ανακούφιση από το βήχα, παστίλιες, αλοιφές, αποσμητικά, απορρυπαντικά και σαπούνια, ενώ ως αιθέριο έλαιο συνδυάζεται πολύ καλά με τα αιθέρια έλαια,  περγαμόντο, κέδρο, λεμόνι, κυπαρίσσι, μελισσόχορτο, λεβάντα, νιαουλί, δενδρολίβανο και μαντζουράνα.

  Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχυρή αντισηπτική δράση του αιθέριου ελαίου του θυμαριού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα και αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί τοξικό.

  Απαγορεύεται η χρήση του από άτομα που υποφέρουν από υπέρταση, καθώς και από παιδιά & εγκύους.

News_gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ

26 Μαι 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options_gr
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

Χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια της Ergon αισθάνομαι το δέρμα μου περισσότερο όμορφο και ανανεωμένο. Πλέον, μπορώ να συστήνω τα προϊόντα της Ergon ανεπιφύλακτα

Μαρία Φ. Μασέρ

Icon_nature
Η φύση από το Α ως το Ω