Flowers

Ηχοθεραπεία

Η Θεραπευτική Τέχνη της Μουσικής

Ίσως η πιο ηχηρή «γλώσσα της ψυχής», η μουσική θεραπεύει το σώμα και την ψυχή, ως ήχος, δόνηση και παλμός και διαθέτει αδιαμφισβήτητα δύναμη αισθητική, ψυχολογική αλλά και νοητική...

 

Η θεραπευτική δράση της μουσικής έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση αλλά και σε παραδόσεις άλλων μεγάλων λαών της ευρύτερης Ανατολής. Πρωτεργάτες σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν ο Πυθαγόρας, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της μουσικοθεραπείας. Πρώτοι, οι Πυθαγόρειοι συσχέτισαν τους μουσικούς ήχους και τους αριθμούς και κατέληξαν ότι οι αριθμοί που διέπουν την αρμονία ενός διατεταγμένου υλικού κόσμου διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και στην τέχνη της μουσικής. Μάλιστα, ο Πυθαγόρας δίδαξε πρώτος ότι «κάθε κινούμενο σώμα, εφόσον κραδαίνεται, εκπέμπει ήχο, ανάλογο με τον όγκο και την ταχύτητά του», παράγει δηλαδή μουσική συνήχηση με όλα τα υπόλοιπα. Κάθε νότα που παράγεται σε κάθε μουσικό όργανο συνοδεύεται από ανώτερες συχνότητες, που ονομάζονται αρμονικές και δίνουν τη χροιά στους ήχους, κάνοντάς τους να ξεχωρίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, και στην αστρολογία, οι αρμονικές μπορεί να λειτουργήσουν ως ενδείξεις σημαντικών γεγονότων, εξατομικεύοντας τα.

 

Στη σύγχρονη εποχή, μία από τις λαμπρότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ο John Addey, που υπήρξε ο σπουδαιότερος αναβιωτής της θεωρίας των αρμονικών, ερεύνησε επί σειρά ετών τις αρμονικές κοσμικών περιόδων στους αστρολογικούς χάρτες. Μέσα από το βιβλίο που εξέδωσε «Harmonics in Astrology», γίνεται μια προσπάθεια συσχετισμού των γωνιακών πλανητικών Όψεων με τις συχνότητες των αρμονικών. Μάλιστα, ολόκληρο το σύστημα αρμονικών που επινόησε βασίζεται στις αρχές των αρμονικών στη μουσική.

 

Από την πλευρά του, ο Δρ. John Beaulieu, μέσα από το βιβλίο του «Music and Sound in the Healing Arts”, χρησιμοποιεί τη μουσική σε συνδυασμό με τη θεραπεία και υποστηρίζει ότι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όργανα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το διαπασών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το διαπασών παρέχει μια απλή αλλά αποδοτική μέθοδο ενεργοποίησης των αρμονικών τόσο σε επίπεδο διαλογισμού όσο και θεραπείας. Η ακρόαση των Πυθαγόρειων διαστημάτων αποτελεί μια μέθοδο εναρμόνισης με τον ουράνιο ήχο. Χτυπώντας δύο διαπασών μαζί, μπορεί να φτάσουν στα αυτιά μας ουράνιες μουσικές κλίμακες. Αυτές οι κλίμακες βρίσκονται στη φύση και θεωρούνται από τους αρχαίους θεμελιώδη κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος. Κάθε μουσικό διάστημα μπορεί να μας αφυπνίσει μέσα στο βαθύ συμπαντικό αρχέτυπο.». Επίσης, εξηγεί πώς συγκεκριμένα μουσικά διαστήματα δημιουργούν μια αντίδραση ή αντήχηση μέσα στον ανθρώπινο μηχανισμό.

 

Η Μουσική εκπέμπει δονήσεις που ‘αγγίζουν το σώμα’ συνδέοντας τα τσάκρα με τα διάφορα όργανα. Υπάρχουν φορές, μάλιστα, που η μουσική υπερβαίνει τα όρια των αισθήσεων. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι κουφό μπορεί να διαισθανθεί τις δονήσεις της μουσικής χωρίς να διαθέτει την ικανότητα της ακρόασης του τόνου και του ύψους της μελωδίας. Η Μουσική είναι λίαν ευεργετική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, τόσο ψυχολογικά όσο και βιολογικά καθώς εναρμονίζει και ρυθμίζει τη δόνηση της Ψυχής κι επιδρά στη φυσιολογία του σώματος ρυθμίζοντας τις σωματικές λειτουργίες.

 

 

 

 

Η επίδρασή της δεν είναι μόνον ευεργετική ιατρικά αλλά ολοκληρωτική, χαρίζοντας στον οργανισμό ευγενείς και καθάριες σκέψεις, ευφυΐα, εφευρετικότητα αλλά και ισορροπία. Αντίθετα, οι δυσαρμονικοί ήχοι αποσυντονίζουν το σώμα και το καθιστούν ευάλωτο σε ασθένειες, προκαλώντας φοβίες, ψυχολογική αναστάτωση και άγχη.

Είναι γεγονός ότι πολλά μουσικά κομμάτια αποτελούν πηγή έμπνευσης. Για παράδειγμα, το Γρηγοριανό Μέλος, η κατεξοχήν εκκλησιαστική μουσική της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, παράγει δυνατές μουσικές δονήσεις. Η συγκεκριμένη μουσική συνήθως βασίζεται στο διάστημα πέμπτης αρμονική, που συνδέεται με τη θεραπεία και την ισορροπία στο σώμα. Δεδομένων των απαρχών, της σημασίας των λέξεων και της πηγής αυτών των ασμάτων, μπορείτε να καταλάβετε γιατί οδηγεί τον ακροατή σε μια κατάσταση εναρμόνισης. Αναμφισβήτητα, οι μουσικές συνθέσεις κουβαλούν και το στοιχείο των παλμικών δονήσεων του ίδιου του συνθέτη. Στη σύγχρονη μουσική σκηνή, υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες λέξεις. Μπορεί συχνά οι λέξεις να συνδέονται με τα πεδία ενέργειας, αλλά ουσιαστικά οι δονήσεις είναι εκείνες που διεισδύουν στο εσωτερικό νευρικό σας σύστημα και το επηρεάζουν.

 

H μουσική δεν αποτελεί μόνο μια μορφή τέχνης. Η θεραπευτική επίδραση της μουσικοθεραπείας στον άνθρωπο είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένοι μουσικοί ήχοι έχουν τη δύναμη να χαλαρώνουν και να καταπραΰνουν τα σημεία του

σώματος που έχουν φορτιστεί αρνητικά.

 

News READ ALL OUR NEWS

26 May 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

"Μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι"

Γιάννης Αγιάννης Πρόεδρος

Icon_nature
Nature from A to Z