Flowers

Αρωματοθεραπεία για παιδιά

Η χρήση των αιθέριων ελαίων στο συνηθισμένο πρόγραμμα του παιδιού, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση και την παρακίνηση ή τη χαλάρωση του μυαλού του και, ως εκ τούτου στην πρόοδό του.

Από την εγκυμοσύνη ακόμη, τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προαγωγή της υγείας του μωρού. Στο μασάζ, τα αιθέρια έλαια σε ένα έλαιο βάσης απορροφούνται μέσω του δέρματος της μητέρας κι έπειτα κυκλοφορούν μέσω της ροής του αίματος. Ένα έμβρυο μπορεί με αυτόν τον τρόπο να απολαύσει τις επιδράσεις από αυτά τα θεραπευτικά έλαια. Κάνοντας μασάζ στο σώμα της μητέρας κι ενθαρρύνοντάς την να μεταβεί σε μια χαλαρή, ήρεμη κατάσταση, το παιδί μπορεί τότε να μιμηθεί αυτήν την κατάσταση και να βρει ισορροπία και γαλήνη στο δικό του κόσμο, μέσα στον οποίο πλέει. (Αιθέρια έλαια τα οποία γενικά δεν πρέπει να  χρησιμοποιούνται στην εγκυμοσύνη είναι ο βασιλικός, το μάραθο, η σάλβια, η κανέλα, ο κέδρος, το δεντρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, το ξύλο κέδρου και ο δυόσμος).

Από τη στιγμή που το μωρό βγει έξω στον πραγματικό κόσμο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του. Αν κάψουμε λεβάντα ή χαμομήλι στο υπνοδωμάτιο του μωρού πριν κοιμηθεί, αυτό μπορεί να το βοηθήσει να έχει ένα γαλήνιο και ήρεμο ύπνο. Εάν το μωρό είναι ευερέθιστο και υπερβολικά κουρασμένο, το μασάζ στις πατούσες των ποδιών του με λίγη λεβάντα σε λάδι για μασάζ μπορεί να το ηρεμήσει και να προσφέρει στο μικρό του σώμα την ανάπαυση που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Έλαια όπως το τεϊόδεντρο (treatree), η λεβάντα, το λεμόνι και το λιβάνι, όταν καίγονται σε μια αρωματική λάμπα στο δωμάτιο του μωρού, μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια στον αέρα και στο περιβάλλον, προστατεύοντας το μωρό από τα κρυολογήματα των αδελφών του και από άλλες μεταδοτικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Όσον αφορά το νυσταγμένο παιδί το οποίο δε θέλει να σηκωθεί το πρωί, αντί να το δελεάζουμε να σηκωθεί από το κρεβάτι με ευχάριστες μυρωδιές ή τηγανίτες όπως γίνεται στις διαφημίσεις, γιατί να μη διεγείρουμε τον εγκέφαλό του εισάγοντας ένα άρωμα κίτρων ή μέντας στο δωμάτιο;  Και τα δύο αυτά αρώματα θα συνεφέρουν το παιδί από την κατάσταση του ονείρου στην οποία βρίσκεται και θα το διατηρήσουν σε εγρήγορση για τις απαιτήσεις της ημέρας. Μια φορά, προσπάθησα να ψεκάσω μια μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου, το οποίο βρισκόταν σε μια φιάλη ψεκασμού, τριγύρω στο δωμάτιο του παιδιού μου το πρωί και, αν και στην αρχή δεν το δέχθηκε καλά, τελικά είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς το έκανε να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Τα έλαια αρωματοθεραπείας, εξαιτίας της σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, βοηθούν στη δημιουργία καινούριων μονοπατιών μνήμης σε αυτόν. Καίγοντας ένα συγκεκριμένο έλαιο την ώρα της μελέτης κι επανεισάγοντας το άρωμα στο χώρο αργότερα, η πληροφορία που χρειαζόμαστε και συνδέεται με την καύση του συγκεκριμένου αρώματος έρχεται στο μυαλό. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή μέθοδος για σπουδαστές, οι οποίοι μελετούν για εξετάσεις και χρειάζεται να θυμηθούν ορισμένα τμήματα πληροφοριών.

Κάποια καλά έλαια για να χρησιμοποιήσετε είναι ο βασιλικός, το περγαμέλαιο, το λεμόνι, το λεμονόχορτο, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο ή η βερβένα. Τοποθετήστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου είτε σε ένα μπολ είτε σε ένα λεπτό ύφασμα και μυρίστε το άρωμα όταν απομνημονεύετε την απαραίτητη πληροφορία. Έπειτα, κατά τη χρονική διάρκεια του διαγωνίσματος, φροντίστε να έχετε διακριτικά δίπλα σας ένα ήδη εμβαπτισμένο στο ίδιο άρωμα λεπτό ύφασμα και να εισπνεύσετε το άρωμα τη στιγμή που χρειάζεστε να σας έρθει στο μυαλό η πληροφορία. Για κάθε σχολικό μάθημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ξεχωριστό έλαιο. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί, φυσικά, μόνο σε αυτήν τη μέθοδο για να πάρει καλούς βαθμούς. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, ο σωστός ύπνος και η μελέτη με συγκέντρωση, οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά να περνούν τις εξετάσεις…

Τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε πολλές ενοχλήσεις και ασθένειες όπως αϋπνία, κολικοί, δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνος στο αυτί, βρογχίτιδα, πυρετός, αμυγδαλές, πόνος στο λαιμό, άσθμα, λαρυγγίτιδα, ιώσεις, φλεγμονώδεις ασθένειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει αρκετά η χρήση καθαρών αιθέριων ελαίων διαλυμένων πάντα σε φυτικό λάδι.

Δοσολογία για Μασάζ έχει ως ακολούθως:

  • Νεογέννητα 0-2 μηνών: 1 σταγόνα αιθέριοι ελαίου σε 15 ml λάδι βάσης,  συνήθως  σε αμυγδαλέλαιο.

Διαλέγουμε ένα έλαια από:  λεβάντα, ή τριαντάφυλλο, ή χαμομήλι.

  • Μωρά 2-6 μηνών: 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο σε 10 ml λάδι βάσης.

Επιπλέον των  παραπάνω αναφερθέντα αιθέρια έλαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μανταρίνι, το νερολί, τη μαντζουράνα.

  • Μωρά 6-12 μηνών: 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο σε 10 ml λάδι βάσης.

Επιπλέον των παραπάνω, αιθέρια έλαια: γκρέιπ φρούτ, πορτοκάλι, tea tree, ευκάλυπτος, παλμαρόζα.

  • Παιδιά 1-5 ετών: Επιλέξτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από τα παραπάνω αναφερθέντα έλαια σε 10 ml λάδι βάσης
  • Παιδιά 6-12 ετών: Επιλέξτε 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου από τα παραπάνω αναφερθέντα έλαια σε 10 ml λάδι βάσης
  • Έφηβοι: Επιλέξτε 5-6 σταγόνες από τα παραπάνω αναφερθέντα έλαια  σε 10 ml λάδι βάσης.

Για τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, τα αιθέρια έλαια μπορεί πιθανά να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ετοιμότητας, χωρίς να προκαλέσουν υπερδιέγερση. Με το κάψιμο ελαίων που φέρνουν ισορροπία, όπως είναι η κανέλλα, η πιπερόριζα, το δεντρολίβανο, το μαύρο πιπέρι ή το περγαμέλαιο, σε μια αρωματική λάμπα, είτε ξεχωριστά το καθένα είτε σε συνδυασμό, τα παιδιά μπορούν να ηρεμήσουν περισσότερο και να προσηλωθούν πιο εύκολα στη μελέτη τους. Η πνευματική διαύγεια, η ικανότητα ανταπόκρισης, η αίσθηση πνευματικής συγκρότησης είναι κάποιες από τις ιδιότητες τις οποίες μπορεί κάποιος να προσδοκά όταν χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια. Η κακοκεφιά, η απάθεια, η απογοήτευση, μπορούν όλα να ανακουφιστούν κάνοντας μασάζ στο παιδί με ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων σε ένα έλαιο βάσης, ειδικά γύρω από τους ώμους και τον αυχένα, όπου συνήθως συγκεντρώνονται το στρες και η ένταση.

Το μασάζ στις πατούσες των ποδιών επίσης χαλαρώνει και ανακουφίζει ένα ευερέθιστο παιδί. Έλαια όπως το τριαντάφυλλο, το λιβάνι, η λεβάντα, το χαμομήλι και το υλάνγκ-υλάνγκ μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να γίνει πιο νηφάλιο και συγκεντρωμένο. Λίγες σταγόνες σε ένα ζεστό λουτρό μπορούν να εισάγουν τα έλαια στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου του παιδιού, ενισχύοντας την ισορροπία και την ικανότητα συγκέντρωσης. Παράλληλα όμως, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διεξαγωγή μικρών κινήσεων κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων (mentastics) είναι σημαντικοί παράγοντες όταν εργαζόμαστε με ένα παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.

Συνοψίζοντας, η ομορφιά της φύσης μάς δίνει όμορφες λύσεις για ό,τι πιο ευαίσθητο και τρυφερό υπάρχει στη ζωή μας: το παιδί μας. Δεδομένου ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις επιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- των οσμών,  αντιδρούν πολύ θετικά στις διάφορες αρωματοθεραπευτικές αγωγές, που τα βοηθούν να ξεπεράσουν δυσάρεστες κι ενοχλητικές καταστάσεις, όπως αϋπνίες, ανησυχίες, κολικούς, υπερκινητικότητα, κρυολογήματα και άλλα.

Η αρωματοθεραπεία στα βρέφη είναι ασφαλής κι ευεργετική. Βρέφη με δυσκολία στον ύπνο, αναστατωμένα και ανήσυχα μπορούν να βοηθηθούν από ηρεμιστικά αιθέρια έλαια. Μάλιστα, το μασάζ αρωματοθεραπείας αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο  να δεθούν οι γονείς με το βρέφος, αλλά και να αναπτυχθούν υγιή και πράα παιδιά. Η αρωματοθεραπεία στα παιδιά ενδείκνυται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των παιδικών ασθενειών και του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης κι εφαρμόζεται για τις στομαχικές διαταραχές, τον πόνο των δοντιών, την οξυθυμία και άλλα.

Προσοχή !

- Αποφύγετε την κατάποση των αιθέριων ελαίων.

- Μην χρησιμοποιείτε γενικά τα αιθέρια έλαια απευθείας πάνω στο δέρμα, με εξαίρεση τη λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το teatree.

- Αν υποφέρετε από υπέρταση, επιληψία, κίρρωση του ήπατος, καρκίνο ή λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένου αρωματοθεραπευτή.

- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση των ελαίων σε παιδιά ή σε εγκύους.

- Μερικά αιθέρια έλαια όπως φασκόμηλο, θυμάρι, κανέλλα, γλυκάνισο είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα.

- Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες στο δέρμα, όταν αυτό εκτεθεί απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αιθέρια έλαια:  περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, τζίντζερ, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ και βερβένα. Τα συγκεκριμένα έλαια πρέπει πάντα να διαλύονται σε λάδια βάσης πριν τη χρήση τους.

- Τα αιθέρια έλαια περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, λεμόνι, πράσινο λεμόνι, αχιλλέα και πορτοκάλι μπορεί να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. Μην τα χρησιμοποιείτε  ποτέ απευθείας στο δέρμα.

 

News READ ALL OUR NEWS

26 May 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

"Ακριβώς ότι περιμέναμε"

Δημήτρης Γραβάνης Ιδιωτικός Υπάλληλος

Icon_nature
Nature from A to Z